آب سیاه یا گلوکوم
گلوکوم یا آب سیاه بیماری است که اغلب با افزایش فشار در داخل کره چشم همراه بوده و قادر است سبب آسیب عصب بینایی و در نهایت کوری گردد. این بیماری در آغاز هیچ علامتی ندارد ولی میتواند در طول چند سال سبب کاهش بینایی و در نهایت کوری شود. درمان زودرس میتواند مانع پیشرفت بیماری و کاهش دید بیمار گردد. این بیماری میتواند به صورت حاد یا مزمن بروز کند. نوع مزمن از آن جهت خطرناکتر است که در آغاز هیچ علامتی ندارد ولیمیتواند در طول چند سال سبب کاهش بینایی و در نهایت کوری شود.
علل:
مایع شفاف درون کره چشم توسط اجسام مژگانی به داخل کره چشم ترشح شده و سپس از کانالی در نزدیکی محل تقاطع عنبیه(قسمت رنگی چشم) و قرنیه از داخل چشم خارج میگردد(شکل ۱۷-۳). در اثر تجمع بیش از حد مایع که معمولاً به دلیل بسته شدن مجرای خروجی یا با احتمال کمتر مسدود شدن مسیر حرکت مایع یا تولید بیش از حد آن در داخل چشم اتفاق میافتد (شکل ۱۸-۳)، فشار داخل کره بتدریج افزایش یافته و منجر به آب سیاه یا گلوکوم میگردد.
شكل ۱۷-۳: مسير طبیعی تولید و خروج مایع زلاليه شكل
شکل ۱۸-3: افزایش فشار داخل چشم به دلیل بسته شدن مسیر خروجی مایع زلالیه
گلوکوم ممکن است به شکل مادرزادی ایجاد شده و یا به صورت اولیه یا ثانویه به علت دیگری مثل جراحی چشم و یا آب مروارید پیشرفته، آسیبهای چشمی، بعضی از انواع تومورهای چشمی، یووئیت (التهاب داخل چشم) ایجاد گردد.
در گلوكوم مادرزادی کودک به دلیل وجود یک نقص مادرزادی به گلوکوم مبتلاست. کودکان مبتلا معمولاً علائم واضحی نظیر چشمهایی با قرنیه کدر، حساسیت به نور واشک ریزش شدید دارند.
در انواع شایعتر گلوکوم، سن بالا نیز به عنوان فاکتوری مستعد کننده مطرح شده است.
علائم و نشانهها:
گلوکوم یکی از بیماریهایی است که دید شما را تحت تأثیر قرارمیدهد. افزایش فشار داخل چشم سبب صدمه و آسیب به عصب بینایی که پیامها را به مغز میرساند خواهد شد. در گلوکوم حاد، این اتفاق ظرف چند ساعت رخمیدهد.
افراد میانسال و سالمند دوربین مستعد ابتلا به گلوکوم حاد هستند. به دنبال افزایش فشار مایع در پشت عنبیه، فشار چشم به ناگهان زیاد شده و سبب میشود که عنبیه به طرف جلو رانده شده و مایع به خارج چشم تخلیه نشود (شکل ۱۹-۳).
شكل ۱۹-۳: انحراف عنبيه به سمت جلو بدلیل افزایش فشار داخل چشم بتدریج موجب کدورت قرنیه میگردد.
با افزایش فشار که معمولاً در یک چشم اتفاق میافتد، چشم شما قرمز و دردناک شده و احساس ناراحتی خواهیدکرد. این حالت به دلیل گشاد شدن مردمک در شب تشدید میگردد. در مراحل اولیه هالههای کدری اطراف نور چراغها خواهید دید بتدریج دید شما مختل میشود، زیرا افزایش فشار چشم
سبب کدر شدن قرنیه میگردد (شکل ۱۹-۳). درد ممکن است تشدید شده و با تهوع و استفراغ یا سردرد همراه شود. در صورت عدم درمان ممکن است ناگهان متوجه شوید که دید کناری ندارید درست مانند آن که دارید از درون یک لوله به اطراف نگاه میکنید. ادامه یافتن بیماری ممکن است سبب از بین رفتن دید حتی در مرکز شده و منجر به کوری شود. در گلوکوم حاد برای پایین آوردن فشار چشم و راحتی بیشتر نیاز به درمان به شکل اورژانس است.
در گلوكوم مزمن مایع داخل چشم نمیتواند به طور مناسب تخلیه شود و به مرور زمان سبب افزایش فشار چشم میشود. این افزایش تدریجی فشار چشم نیز سبب صدمه به عصب بینایی، میگردد (شکل ۲۰-۳). در ابتدا دید محیطی تحت تأثیر قرار میگیرد و سپس در اثر صدمه شدید به عصب، دید مرکزی نیز آسیب خواهد دید. این حالت دردناک نمیباشد.
شكل ۲۰-۳: صدمه تدريجی به عصب بینایی بر اثر بالا بودن فشار چشم به مدت طولانی در گلوکوم مزمن
در مراحل اولیه شما ممکن است متوجه مبتلا شدن به آب سیاه نشوید. به این دلیل که گلوکوم در ابتدا علامت خاصی ندارد، دید طبیعی بوده و دردی وجود ندارد. با ادامه یافتن بیماری، متوجه میشوید که هر چند اشیایی را که در جلوی شما قرار دارند، به خوبی میبینید ولی اشیایی را که درکنار قرار داشته و باید از گوشه چشم به آنها نگاه کنید بخوبی دیده نمیشوند.
تشخیص:
بسیاری تصور میکنند در صورتی مبتلا به گلوکوم هستند که فشار چشمشان بالا باشد اما همیشه چنین نیست. فشار بالای چشم خطر ابتلا به گلوکوم را افزایش میدهد. از طرف دیگر بالا بودن فشار چشم الزاما به معنای ابتلا به گلوکوم نیست. ابتلا یا عدم ابتلا به گلوکوم بر اثر بالا بودن فشار چشم بستگی به میزان تحمل عصب بینایی در مقابل فشار بالای چشم دارد و این میزان در افراد مختلف متفاوت است.
هر چند فشار طبیعی داخل چشم معمولاً بین ۱۲ تا ۲۱ میلیمتر جیوه است، ولی حتی در این فشار نیز ممکن است شخصی به گلوکوم مبتلا باشد. این امر نشان میدهد که معاینه چشم تا چه حد از اهمیت برخوردار است. پزشک قادر است با استفاده از انواع دستگاههای فشارسنج چشم (مانند فشارسنج شیوتر، تونوینو یا اپلاناسیون گلدمن) فشار کره چشم را اندازهگیری کند. اندازهگیری فشار چشم تونومتری نامیده میشود. همچنین وی میتواند صدمات سرعصب بینایی را با انجام معاینات بالینی و گاه با استفاده از دستگاههای مخصوص بررسی نماید. اگر عصب بینایی صدمه ببیند شکل آن تغییر یافته و به دلیل از دست دادن بافت سالم آن شبیه به فنجان میشود. این وضعیت سبب محدودیت دید محیطی میشود.
پیش از معاینات فوق پزشک برای بررسی میزان آسیب، معاینات زیر را نیز انجام خواهد داد:
ـ بررسی حدتبینایی: در این تست که با استفاده از چارتهای بینایی انجام میشود بینایی بیمار در فواصل متفاوت مشخص میشود.
ـ بررسی میدان بینایی: در این تست دید محیطی شما اندازه گیری میشود. با توجه به اینکه از دست دادن دید محیطی یکی از علائم گلوکوم است این تست به تشخیص بیماری کمک میکند. در این تست از شما خواسته میشود که به طور مستقیم به مرکز یک نقطه نورانی نگاه کرد و هنگامی که نقطههای دیگری در خارج از زاویه چشم خود دیدید اعلام کنید.
ـبررسی پاسخ مردمک:در این تست با استفاده از نور یک چراغ قوه که متناوبا به چشمش ما تابیده میشود تنگ و گشاد شدن مردمک شما و به اصطلاح پاسخ دهی مردمک شما نسبت به نور بررسی میگردد سپس به وسیله یک قطره مردمک چشم شما متسع میشود و بدین ترتیب چشم پزشک دید بهتری برای معاینه عصب بینایی در ته چشم پیدا میکند. مصرف این قطره ممکن است باعث شود که بعد از معاینه دید نزدیک شما تا چند ساعت تار باشد. این حالت ظرف چند ساعت بهبود مییابد.
پیشگیری و درمان:
در صورت درمان سریع گلوکوم و کاهش و به موقع فشار چشم میتوان مانع ایجاد عوارض دائمی گردید زیرا عصب بینایی پس از آسیب دیدن بهبود نیافته و درمان نمیشود اما حتی در این زمان میتوان با کاهش فشار چشم جلوی آسیب بیشتر را گرفت. هر چند گلوكوم علاج قطعی ندارد ولی درمانهای رایج بیماری را کنترل میکنند. با توجه به مطالب فوق اهمیت تشخیص و درمان زودرس آشکار میگردد. بیشتر چشم پزشکان گلوکومی را که تازه تشخیص داده شده است با دارو درمان میکنند ولی تحقیقات جدید نشان داده است که گاه جراحی با لیزر، جایگزینی مطمئنتر و مؤثرتری است. به طور کلی مهمترین هدف در درمان گلوکوم کاهش فشار چشم جهت کند کردن یا متوقف کردن پیشرفت بیماری و در نتیجه حفظ میدان دید باقی مانده میباشد.
روشهای درمانی گلوکوم شامل موارد زیرند:
ـ درمان دارویی: شایعترین نوع درمان زودرس گلوکوم درمان دارویی است. داروهای گلوکوم بصورت قطرههای چشمی و قرص تجویز میشوند. این داروها به دو شکل سبب کاهش فشار داخل چشم میشوند. بعضی باعث کاهش تولید مایع در چشم شده و بعضی به تخلیه بیشتر مایع از درون چشم کمک میکنند. داروهای ضد گلوکوم ممکن است تا چند بار در روز تجویز شوند. بیشتر بیماران عوارضی نشان نمیدهند ولی بعضی از این داروهای ممکن است سبب سردرد شده و یا بر روی اعضاء دیگر بدن عوارضی داشته باشند. قطرهها ممکن است سبب سوزش و قرمزی چشم شوند. داروهای ضد گلوكوم باید تا زمانی که به کنترل فشار داخل چشم کمک میکنند مصرف شوند. از آنجا که گلوکوم معمولاً علامتی ندارد، گاهی بیماران داروی خود را قطع کرده و یا فراموش میکنند مصرف کنند. توصیه میشود قطرههای چشمی به طور منظم تا پایان دوره درمان استفاده شوند.
ـ جراحی با لیزر: جراحی با لیزر به تخلیه مایع از درون چشم کمک میکند. هر چند از این روش میتوان در هر زمانی استفاده کرد ولی معمولاً از این روش بعد از بررسی نتایج درمان دارویی استفاده میشود. در بسیاری موارد بیمار باید بعد از جراحی لیزر نیز دارو مصرف کند (شکل ۲۱-۳).
شکل ۲۱-۳: استفاده از لیزر جهت درمان گلوکوم
ـ روشهای جراحی رایج: پدر جراحی گلوکوم، هدف ایجاد محل خروج جدیدی برای مایع داخل چشم است. هرچند چشم پزشک در هر زمانی ممکن است تصمیم به جراحی بگیرد ولی معمولاً از این روش در صورت شکست درمانهای دارویی و لیزراستفاده میشود.
جراحی در کلینیک یا بیمارستان معمولاً به صورت سرپایی صورت میگیرد. قبل از جراحی به بیمار داروهایی جهت آرامش داده شده و سپس چشم تو ط تزریق موادبیحسکننده در اطراف آن بیحس میشود. جراح قطعه کوچکی از بافت سفیدی چشم (صلبیه) را برمیدارد که باعث به وجود آمدن کانال کوچکی برای عبور مایع درون چشم میشود. سپس قسمت سفید چشم که برداشته شده است با لایه نازک و شفافی از ملتحمه پوشانده میشود (شکل ۲۲-۳). مایع از مجرای ایجاد شده و از زیر ملتحمهای که روی آن را پوشانده عبور کرده و از چشم خارج میشود.
شكل ۲۲-۳: درمان گلوكوم بوسیله جراحی و ایجاد کانالخروجی در زیر ملتحمه (Bleb)
بلافاصله بعد از جراحی، دید شما کمی مختل میشود اما این حالت گذرا است. شما باید پس از جراحی برای مقابله با عفونت و تورم ۴ تا ۸ هفته از قطرههای آنتیبیوتیک و ضد التهاب استفاده کنید. باید توجه داشت که این قطرهها با قطرههایی که قبلا برای درمان گلوكوم مصرف میکردید،متفاوتند. شما باید بویژه در چند هفته اول پس از جراحی جهت کنترل فشار چشم مرتباً ویزیت شوید.
در بعضی از بیماران، جراحی حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد در کاهش فشار مؤثر است. با این حال، اگر مجرای جدیدی که طی جراحی به وجود آمده است مسدود شود ممکن است به جراحی دیگری نیاز باشد. در صورتی که شما قبلا تحت جراحی چشمی (نظیر جراحی آب مروارید) قرار نگرفته باشید جراحی گلوکوم بهترین اثر را خواهد داشت.
باید بخاطر داشت که با اینکه جراحی گلوكوم باقیمانده دید شما را حفظ میکند ولی باعث بهبود دید از بین رفته قبلی نخواهد شد. در واقع، دید شما ممکن است به خوبی دید قبل از جراحی نباشد، هر چند که در صورت انجام ندادن جراحی در دراز مدت شما ممکن است دید خود را کاملاً از دست بدهد.
جراحی گلوکوم نیز مانند هر جراحی دیگری ممکن است با عوارضی همراه باشد. این عوارض عبارتند از: آب مروارید، مشکلات قرنيه، التهاب یا عفونت داخل چشم و تورم عروق خونی پشت چشم. البته برای هر یک از موارد گفته شده درمانهای مؤثری وجود دارد.
توصیهها:
ـ اگر سن شما بالای ۴۰ سال است و یا کسی در اقوام نزدیک شما مبتلا به گلوکوم است، حتماً باید سالی یکبار توسط پزشک متخصص چشم معاینه شوید.
ـ در صورت بروز علائمی مشابه هر کدام از علائم و نشانههای شرح داده شده، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
ـ هیچگاه مصرف قطرههای مخصوص به گلوکوم را قطع نکنید،مگراینکه پزشک متخصص به شما گفته باشد.
ـ به یاد داشته باشید که هدف ازدرمان گلوکوم حفظ باقی مانده دید شماست نه افزودن آن.
ـ بیمار مبتلا به گلوکوم میبایست مادام العمر در فواصل منظم توسط پزشک متخصص مورد معاینه و ارزیابی قرار گیرد.