برگشتگی پلک به خارج (اکتروپیون) چیست؟

برگشتگی پلک به خارج (اکتروپیون)

اکتروپیون به بر گشتگی لبه پلک تحتانی و مژه‌ها به سمت بیرون اطلاق می‌شود که معمولاً دو طرفه است.

علل:

در کنار علل مادرزادی، شایع‌ترین علت اکتروپیون، شل شدن بافت پلک (عضله حلقوی دور چشم) در اثر افزایش سن است ولی در مواردی بدنبال فلج عصب هفتم صورت، تومورهای پلکی، بیماری‌های پوستی (مثل درماتیت)، سوختگی واسکار، و درگیری پلک نیز رخ می‌دهد.

علایم و نشانه‌ها:

از آنجایی که در این بیماری، کره چشم بطور کامل بسته نشده و در معرض هوا قرار می‌گیرد بیمار از ناراحتی و سوزش چشم شکایت دارد. بعلت برگشتگی لبه پلک به سمت بیرون تخلیه اشک بطور کامل انجام نشده و یکی از دیگر شکایات بیمار اشک ریزش خواهد بود. همچنین بدلائل فوق احتمال صدمه به سطح چشم نیز وجود دارد. (شکل 1 )

تشخیص:

با مراجعه به چشم پزشک و انجام معاینات قابل تشخیص است.

شکل 1: اکتروپیون یا برگشتگی پلک به سمت خارج مانع نگهداری مناسب اشک و تخلیه آن به مجرای خروجی اشک در داخل بینی شده و موجب اشكريزش می‌گردد.

cheshmkhaneh1

شكل ۲: مراحل انجام جراحی ترمیمی جهت برطرف کردن اکتروپیون.

مراحل انجام جراحی ترمیمی جهت برطرف کردن اکتروپیون

پیشگیری و درمان:

برای درمان این بیماران جراحی ترمیمی نیاز است. از پماد‌های مرطوب کننده چشم و قطره اشک مصنوعی نیز جهت از بین بردن علائم و پیشگیری از عوارض استفاده می‌شود. جراحی می‌تواند تحت بی‌حسی موضعی انجام شود. در این عمل طی ۴۵ دقیقه، لبه پلک محکم شده و شل شدگی پلک اصلاح می‌شود. (شکل ۲)
در صورتی که مجاری اشکی صدمه دیده باشند احتمال ادامه اشک‌ریزی وجود خواهد داشت لذا گاهی انجام عمل جراحی دومی جهت اصلاح مجاری اشکی الزامی است. موارد خفیف اکتروپیون ممکن است با انجام کوتر توسط پزشک بهبود یابد.

توصیه‌ها:

بیمار می‌بایست دو هفته قبل از عمل جراحی داروهایی مثل آسپیرین، دیکلوفناک، بروفن و وارفارین را که شانس خونریزی حین عمل یا پس از عمل جراحی را افزایش می‌دهند قطع نماید. می‌توان در صورت نیاز مصرف آنها را مجدد روز بعد از عمل شروع کرد.

fa_IRPersian