برگشتگی پلک به داخل (انتروپیون) و رشد مژههای نابجا در پلک چیست؟
به برگشتگی حاشیه و مژههای پلک فوقانی یا تحتانی به سمت داخل چشم انتروپیون اطلاق میشود.
علل:
شایعترین علت این بیماری شل شدن ساختمانهای نگهدارنده قوام پلک است که در نتیجه افزایش سن و پیری رخ میدهد. از سایر علل انتروپیون میتوان به ایجاد اسکار بر روی پلک خصوصاً بدنبال بیماریهای التهابی از قبیل تراخم ويا سوختگی وعلل مادرزادی نام برد. این عوامل میتوانند هر دو پلک بالایی یا پایینی را درگیر کنند.
نوع مادرزادی این بیماری بسیار نادر است. نوع وابسته به سن از انتروپیون همیشه پلک تحتانی را در گیر میکند و درگیری پلک فوقانی در اکثریت موارد ناشی از تراخم و بیماریهای قدیمی غشاء ملتحمه چشم است.
علائم و نشانهها:
حالت تحریک پذیری، ناراحتی، احساس وجود جسم خارجی در چشم، اشک ریزش و قرمزی ناشی از برگشتگی مژهها به داخل چشم و تحریک سطح کره چشم بوده و در مواردی بدلیل عوارضی مثل آسیب و زخم قرنیه و عفونت خواهد بود. (شکل 1)
تشخيص:
با مراجعه به پزشک و انجام معاینات قابل تشخیص خواهد بود.
پیشگیری و درمان:
برای درمان این بیماری انجام جراحی لازم است. بهتر است جراحی قبل از اینکه مژهها به سطح چشم آسیب بزنند صورت گیرد. در طی زمانی که بیمار منتظر جراحی است از نوارهای چسب مخصوص جهت پایین نگه داشتن پلک به سمت پایین استفاده میشود که بطور موقت علائم را تسکین میدهد.
درمان موقتی دیگر تزریق سم بوتولینوم (بوتاکس) به پلک میباشد که از برگشتگی پلک به داخل چشم جلوگیری میکند. این درمان به مدت ۲ تا ۳ ماه موثر است.
استفاده از موارد ذکر شده در برگشتگی پلک فوقانی موثر نبوده و در صورت درگیری این پلک درمان فقط جراحی است.
جراحی معمولاً تحت بیحسی موضعی انجام شده و طی حدود ۴۵ دقیقه پلک تحتانی محکم و شل شدگی پلک اصلاح میگردد. شانس عود بیماری در تعداد معدودی از بیماران وجود دارد، که در این صورت برای اصلاح وضعیت پلک معمولاً روشهای جراحی دیگری بکار گرفته میشود.
توصیهها:
بیمار میبایست دو هفته قبل از جراحی داروهایی مثل آسپیرین، دیکلوفناک، بروفن و وارفارین که شانس خونریزی حین عمل یا پس از جراحی را افزایش میدهند، قطع نماید. میتوان در صورت نیاز مجدد روز بعد از عمل مصرف آنها را شروع کرد.