علل تومورهای پلک چیست؟

تومورهای پلک

تومور در واقع رشد غیرطبیعی هر بافت در بدن می‌باشد که می‌تواند به صورت خوش خیم (غیر سرطانی) و بدخیم (سرطانی) رخ دهد. تومورها می‌توانند در هر جای چشم و پلک ایجاد شده و یا از مناطق دیگر به سمت چشم گسترش یابند (متاستاز). تومورهای پلک نیز مشابه سایر انواع می‌توانند خوش خیم و یا بدخیم باشند. اغلب تومورهای پلک خوش خیم بوده و با افزایش سن شیوع آنها نیز افزایش می‌یابد. اکثرا برداشتن آنها بدلیل زیبایی می‌باشد.
با وجود توضیحات فوق افتراق نوع خوش‌خیم از بدخیم تا قبل از نمونه‌برداری و تشخیص پاتولوژی مشکل خواهد بود.
تومورهای کاذب نیز گاهی بصورت نوعی از التهاب و عفونت در چشم رخ می‌دهند.

علل:

افزایش سن، پوست نازک و قرار گرفتن در معرض آفتاب می‌تواند فرد را مستعد ابتلا به تومورهای پلک کند.

علائم و نشانه‌ها:

ظاهر تومور ممکن است به شکل یک دانه برجسته و فت همراه عروق کوچک بر روی آن باشد. اگر تومور در خط مژه‌ها رشد کند باعث ریزش مژه‌ها در این ناحیه خواهد شد. گاهی سطح تومور پوسته پوسته و همراه با زخم بوده که ممکن است با گل مژه اشتباه شود. انواع بدخیم تومورهای پلکی به ندرت به سایر نقاط بدن گسترده می‌شوند. وجود ضایعه در روی پلک، اشک‌ریزی، قرمزی، پلک زدن مداوم و درد نیز می‌توانند از علائم تومورهای پلک باشند.

تشخيص:

تشخیص براساس معاینه چشم و نمونه برداری (بیوپسی) است.

پیشگیری و درمان:

تومور پلک باید جراحی شده و کاملا برداشته شود. گاهی رشد تومور زیاد بوده و باید بخش وسیعی از پلک برداشته شود؛ بنابراین جهت نگهداری فعالیت طبیعی پلک مداخله جراحی پلاستیک و ترمیمی چشم ضروری است. اگر تومور در مراحل اولیه برداشته شود، نیاز به یک جراحی وسیع از بین رفته و پیش‌آگهی بهتری حاصل می‌شود. در اکثر موارد درمان جراحی مؤثرترین درمان است. در موارد شدید بیماری که تومور به داخل حدقه چشم گسترش یافته است نیاز به تخلیه کامل چشم و بافت‌های مجاور آن خواهد بود.
در بعضی موارد بر اساس نوع و اندازه تومور علاوه بر جراحی و برداشت بافت تومورال از رادیوتراپی، کرایوتراپی و کوتریزاسیون استفاده می‌گردد. عمل جراحی شامل برداشتن تومور، اطمینان از کامل برداشته شدن تومور بوسیله گزارش آسیب شناسی در روز عمل و سپس بازسازی منطقه می‌باشد. به همین دلیل ممکن است مراحل عمل جراحی از صبح شروع شده و بعد از ظهر خاتمه یابد.

توصیه‌ها:

با توجه به توضیحات فوق جدا توصیه می‌شود در صورت بروز هرگونه تغییر، زخم، تورم، التهاب و پوسته ریزی در پلک هر چه سریعتر با پزشک تماس گرفته شود.

fa_IRPersian