ضعف چشم و درمان آن
ضعف چشم
چه اتفاقي ميافتد كه يكمرتبه احساس ميكنيد چشمهايتان ضعيف شدهاند؟ افرادي كه عينكي هستند، ميدانند كه تاري ديد يكي از دلايل مهم ضعف چشم به شمار ميرود، البته اين حرف وقتي براي شما بيشتر محسوس خواهد بود كه شماره چشمهايتان دهدهم يا صفر نباشد.ولي چرا عدهاي در سنين پايين و عدهاي در ميانسالي دچار ضعف چشم ميشوند و برخي ديگر تا ساليان سال حتي روي عينك را هم نميبينند.
مطالعات زيادي در خصوص عوامل موثر در ايجاد عيوب انكساري انجام شده است كه البته در برخي از موارد آن اختلافاتي وجود دارد، بهعنوان مثال در مورد اثر مطالعه در فاصله نزديك (خواندن و نوشتن) مطالعاتي صورت گرفته است، ولي به طور يقين ارتباطي بين آن و نزديكبيني ثابت نشده است ولي اين گونه استنباط ميشود كه مطالعه تاثير قابل توجهي در ايجاد نزديكبيني ندارد، اما اصولا افراد اجتماعي و آنهايي كه بيشتر مطالعه ميكنند، بيشتر دچار عيوب انكساري و ضعف چشم میشوند.
كار با كامپيوتر يا تلويزيون نتوانسته است ارتباط قطعي به ايجاد نزديكبيني را اثبات كند به همين جهت استنباط بسياري از متخصصان اين است كه استفاده از اين وسايل نميتواند عامل عينكي شدن باشد.
درمان ضعف چشم
طبق تحقيقات به عمل آمده رژيمهاي غذايي مختلف نتوانستهاند ارتباط مستقيم و ثابتشدهاي را بين رژيم غذايي و ايجاد عيب انكساري و ضعف چشم پيدا كنند و استنباط بر اين است كه هيچ رژيم غذايي براي جلوگيري از عينكي شدن يا كم كردن نمره عينك وجود ندارد. چاقي ممكن است در ايجاد دوربيني نقش داشته باشد. با اين حال نقش ثابت شدهاي را از آن نميتوان پيدا كرد.
ضربهها از طريق تغيير در ساختمان چشم ميتوانند ضعف چشم و عيوب انكساري ايجاد كنند، همانند تغييرات بعد از پارگي قرنيه و ترميم آن كه ممكن است به صورت آستيگماتيسم خود را نشان دهد.
در مسموميت ناشي از بيماريهاي تيروئيدي كه چشمها درگير ميشوند، ممكن است آستيگماتيسم ايجاد شود و افرادي كه مبتلا به آب مرواريد و آب سياه ميشوند يا نوزادان نارسي كه دچار اختلالات چشمي ميشوند و خوب درمان نميشوند، بيشتر از ديگران مستعد ايجاد نزديكبيني هستند.
ارث نيز رابطه اثبات شده دقيقي با اين مساله ندارد، يعني ممكن است پدر و مادر كاملا سالم داراي فرزنداني عينكي باشند يا بالعكس، حتي در مورد سن نيز ديده شده است كه در برخي موارد نزديكبيني تا 30 سالگي افزايش مييابد و مجددا ممكن است بعد از 70 سالگي افزايش پيدا كند.
غذاهای تقویت کننده چشم
همه ی ما می دانیم که چه ویتامین هایی برای چشم لازم است اما ممکن است ندانیم که این ویتامین ها در چه غذاهایی وجود دارند؟
روی
مطالعات دیگری نیز حاكی از آن است كه روی چشم را در برابر شب کوری محافظت میكند،زیرا روی بخشی از یك آنزیم است كه تعداد رادیكالهای آزاد را كم میكند،لذا در جذب ویتامینA موثر است.روی را میتوان در غذاهای دریایی، جوانه گندم و آجیل یافت.
چربی امگا 3
چربیها نیز برای جلوگیری از ضعف چشم و سلامتی چشم لازم هستند.اسیدهای چرب واحدهای سازنده ی چربیها هستند و بعضی از آنها به این دلیل ضروری خوانده میشوند كه بدن نمیتواند آنها را بسازد و باید حتما از طریق مواد غذایی تامین شوند.از این رو گفته شده است اسیدهای چرب ضروری در تكامل بینایی نوزادان نقش بسزایی دارند.كمبود این مواد به ویژه چربی امگا 3 در بزرگسالان ممكن است سبب ضعف چشم و كاهش دید شود،حتی مطالعات نشان داده است كه كمبود طولانی مدت آن ممكن است سبب تخریب شبكیه شود،زیرا بدن هر دو نوع اسیدهای چرب ضروری را به پروستاگلاندین ها تبدیل میكند كه یكی از اثرات آنها كمك به خروج مایع چشم و تنظیم فشار داخل چشم است.بهترین منبع تامین امگا 3 ماهی است و مقدار توصیه شده دو بار در هفته میباشد.
ویتامین E
شاید باور نداشته باشید یا این طور القا شده باشد كه مواد غذایی در تقویت چشم تاثیر چندانی ندارند،در حالی كه مطالعات نشان داده است،به عنوان مثال ویتامین E یكی از آنتیاكسیدانهای قوی است كه در تقویت چشم و جلوگیری از ضعف چشم موثر است.مقدار توصیه شده ویتامین E در مردان 10 میلیگرم و در زنان 8 میلیگرم در روز است.بهترین منبع ویتامین E نیز آجیل و روغنهای گیاهی است.از سوی دیگر سلنیوم به جذب ویتامین ای و ساخته شدن آنتی اکسیدان در بدن كمك میكند. غذاهای دریایی حاوی مقادیر زیاد سلنیوم هستند.
ویتامین A
از آنجایی كه ویتامین Aدر تقویت چشم و جلوگیری از ضعف چشم از اهمیت بسزایی برخوردار است،آن را در هویج بیشتر از دیگر مواد غذایی میتوان یافت.بررسیها نشان داده است كه میزان ویتامین Aموجود در یك هویج متوسط،دو برابر مقدار توصیه شده در روز است.پس مصرف این سبزی برای تقویت چشم بسیار موثر است.البته مواد غذایی دیگری نیز وجود دارند كه حاوی مقدار زیاد ویتامینA و دیگر مواد لازم برای سلامت چشم و جلوگیری از ضعف چشم هستند.
به طور كلی مواد غذایی كه برای داشتن چشمی سالم توصیه میشوند شامل:روغن کبد ماهی،جگر و که هویج دارای ویتامینA هستند،اسفناج و کلم که لوتئین و گزانتین دارند، فلفل دلمه ای ،كلم،توت فرنگی و پرتقال به دلیل داشتن ویتامین C؛تخمه آفتاب گردان،بادام،فندق كه دارای ویتامینE هستند، همچنین آجیل و غذاهای دریایی نیز از سلنیوم برخوردارند،جوانه گندم و آجیل به دلیل دارا بودن روی،و ماهی كه دارای اسیدهای چرب ضروری است، از مواد غذایی مهم به شمار میروند.