تیروئید چشمی | علل و راهکارهای درمانی

تیروئید چشمی؛ علل و راهکارهای درمانی

تیروئید چشمی با نام بیماری گریوز چشمی نیز شناخته می‌شود که نوعی بیماری نادر خود ایمنی است. سیستم بدن از باکتری‌ها و ویروس‌های که به بدن حمله می‌کنند مقاومت کرده و می‌تواند سلول‌های غیرطبیعی از جمله سرطان‌ را از بین ببرد. شاید برایتان جالب باشد این که، بیماری تیروئید چشمی در واقع یکی از بیماری‌های غده تیروئید محسوب می‌شود.

تیروئید چشمی چیست؟

در این بیماری سیستم ایمنی به بافت‌های چربی اطراف چشم و ماهیچه‌های بدن واکنش غیرطبیعی نشان می‌دهد. با این عملکرد غده تیروئید زیادی ترشح شده و باعث افزایش هورمون‌های اضافی متابولیسم می‌شود.‌ سلول‌های ایمنی به فعالیت غیر عادی تیروئید واکنش نشان داده و به بافت چشم و غده تیروئید حمله می‌کند. البته افرادی که دخانیات و سیگار مصرف می‌کنند، به ویژه بانوان باردار نسبت به بقیه افراد بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. در ادامه به مطالب مهمی که درمانگاه چشم چشمخانه گردآوری کرده، می‌پردازیم.

علائم و نشانه‌های تیروئید چشمی

علائم و نشانه‌های تیروئید چشمی

زمانی چشم‌های فرد مبتلا به بیماری تیروئید چشمی از حدقه بیرون می‌زند که چربی‌های موجود در بافت، کره چشم، عضلات دور چشم افزایش پیدا کند. با بیرون زدن کره چشم پلک‌ها عملکردشان مختل خواهد شد و بیمار در باز و بسته کردن چشم با مشکل روبرو می‌شود‌. در صورتی که پلک‌ها به درستی بسته نشود عوارضی به دنبال دارد، که می‌توان به خشکی سطح چشم و زخم قرینه اشاره کرد.

اگر بیماری تیروئید چشمی تشدید شود، قرینه چشم دچار سوراخ شده و احتمال این که مکانیزم کار عضلات دور کره چشم باعث محدود شدن حرکات و حتی انحراف چشم شود،‌ بسیار است. در صورتی که عروق مجاور چشم هنگام تخلیه با مشکل روبرو شود، فشار زیادی به چشم وارد می‌شود. در ادامه به علائم اولیه بیماری تیروئید چشمی اشاره شده است؛

  • سوزش چشم
  • آب ریزش چشم
  • خارش چشم
  • خشکی چشم
  • قرمزی چشم

علائم رایج بیماری تیروئید چشمی

علاوه بر علائمی که در قسمت بالا ذکر شد، علائم رایجی هم در بیماری تیروئید چشمی وجود دارد که عبارت‌اند از؛

  1. یکی از شایع‌ترین عوارض این بیماری، بیرون زدگی چشم از حدقه است.
  2. چشم‌های افراد مبتلا به این بیماری قرمز است.
  3. فرد مبتلا به بیماری تیروئید چشمی داخل چشم احساس فشار می‌کند.
  4. شایان ذکر است، این بیماری عملکرد عصب بینایی را دچار مختل می‌کند.
  5. عملکرد پلک‌ها در این بیماران با اختلال روبرو بوده و در حالت طبیعی شکاف میان پلک‌ها ایجاد می‌شود.
  6. حرکات چشم در این بیماران محدود شده و برخی از آن‌ها دچار انحراف چشم می‌شوند.
  7. باز ماندن چشم‌ها در افرادی که به بیماری تیروئید چشمی مبتلا هستند، باعث زخم و خشکی قرینه خواهد شد و در موارد حاد منجر به سوراخ شدن قرینه چشم نیز می‌شود.

علت ایجاد بیماری تیروئید چشمی

سیستم ایمنی وظیفه دارد، از بدن در برابر ویروس‌ها و میکروب‌های بیماری‌زا مراقبت کند. هنگامی که فرد به بیماری تیروئید چشمی دچار می‌شود سیستم ایمنی بدن به طور ناخودآگاه، بافت‌های خودی را بیگانه شناسایی کرده و به آن‌ها حمله می‌کند.

سیستم ایمنی سلول‌های آنتی بادی را به سمت بافت‌های کاسه چشم، چربی‌ها و عضلات چشم آزاد کرده و به نواحی آنتی بادی‌ها حمله می‌کند. با توجه به تحقیقات بسیار در خصوص این که، چه عواملی باعث تحریک سیستم ایمنی شده و عملکرد آن را به اشتباه می‌اندازد، ادامه مطالب را دنبال کنید.

نحوه تشخیص بیماری تیروئید چشمی

برای آن که دقیق‌تر تشخیص داده شود، فرد به بیماری تیروئید چشمی دچار شده کافیست، پیشینه پزشکی فرد و نتایج آزمایشاتی که پزشک تجویز کرده را به دکتر نشان دهید. علائم این بیماری در برخی افراد به وضوح دیده می‌شود به گونه‌ای که پزشک با انجام معاینه فیزیکی سریعا متوجه بیماری خواهد شد. اما علائم در برخی دیگر بعد از بروز بیماری نشان می‌دهد.

به عنوان نمونه فرد بعد از مدت‌ها با مشکل چشم درد و فشار قرینه روبرو می‌شود. در چنین مواردی فرد هر چه سریع‌تر به پزشک متخصص مراجعه کرده تا معاینه کامل که شامل، اندازه‌گیری میزان بیرون زدگی چشم از حدقه است توسط دستگاه مخصوص صورت گیرد. در شرایط حاد‌تر، بیمار نیاز به انجام سی تی اسکن دارد تا میزان آسیب‌دیدگی عصب‌های چشمی مشخص شود.

نحوه درمان تیروئید چشمی در تهران

نحوه درمان تیروئید چشمی در تهران

نحوه درمان تیروئید چشمی با توجه به گستردگی بیماری مشخص می‌شود. به طوری که بیماری در مراحل اولیه با تجویز قطره اشک مصنوعی، کاهش مصرف نمک در مواد غذایی، پرهیز از غذاهای فست فود، استفاده از عینک‌های آفتابی در محیط باز و آفتابی بهبود می‌یابد.

در صورتی که بیماری تیروئید چشمی شدیدتر شد، تنها راه درمان مراجعه به پزشک متخصص است تا دارو‌های استروئیدی و ضد التهاب تجویز شود. اگر دارو‌های ضد التهاب و بیماری زمینه‌ای به درمان بیماری تیروئید چشمی کمک چندانی نکرد، باید جراحی تیروئید چشمی را نزد پزشک در تهران انجام‌ دهید.

پروسه این عمل، به گونه ای انجام می‌شود، که جراح با خارج نمودن چربی‌های اطراف و پشت کره چشم همچنین تراشیدن یا جابجایی استخوان چشم به اصلاح کره چشم اقدام می‌کند. چنانچه، این بیماری منجر به انحراف چشم بیمار شده باشد، باید در کنار جراحی و اصلاح کره چشم به تصحیح انحراف چشم  نیز پرداخت. جهت درمان بهتر است که به کلینیک‌های معتبر و تخصصی مانند کلینیک چشمخانه مراجعه نمایید.

چه نوع بیماری‌هایی تاثیر منفی روی بینایی می‌گذارند؟

به طور کلی، کم کاری و پرکاری تیروئید از جمله بیماری‌های بسیار مهمی هستند که می‌تواند روی بینایی و چشم فرد تاثیر منفی بگذارد. امروز درصد بسیاری از افراد به دلیل بیماری تیروئید چشمی، پرکاری و کم کاری تیروئید دچار اختلال دید شده‌اند. زمانی که فرد تیروئید پرکاری داشته باشد، چشم‌ها خیره و از حدقه بیرون می‌زند.

نحوه پیشگیری از بیماری تیروئید چشمی

در صورتی که فرد یا اختلال تیروئید به خصوص پر کاری تیروئید روبرو شد، پیش از آن که علائمی دیده شود حتما به پزشک مراجعه کرده تا تحت معاینه دقیق قرار بگیرد. روش‌های مختلفی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد که می‌توان با پیروی از این روش‌ها جلوی پیشرفت تیروئید را تا حد توان گرفت. به همین علت، افراد مبتلا به تیروئید چه کم کار چه پرکار باید مرتبا تحت کنترل پزشک باشند و هر از گاهی جهت معاینه چشم به مرکز درمانی مراجعه کند.

با توجه به موارد گفته شده، می‌توان با درمان‌های مقدماتی بسیاری از مشکلات ناشی از تیروئید را درمان کرد و قالبا این کار از پیشروی و تشدید بیماری نیز جلوگیری می‌کند. از این رو افرادی که به بیماری‌های عمومی دچار هستند، باید با پزشک در خصوص این مسئله صحبتی داشته باشند که آیا بیماری‌ آن‌ها روی بینایی و چشم تاثیر می‌گذارد یا خیر؟

اگر پزشک معالج این مسئله را تایید کرد، که در مراحل اولیه جهت معاینات چشمی و اقدامات پیشگیرانه به پزشک مراجعه کنید.

ارتباط تیروئید چشمی با بیماری گریوز

بیماری گریوز همانند؛ بیماری تیروئید چشمی باعث می‌شود، سلو‌ل‌های دفاعی بدن آماده حمله به غده تیروئید شوند که این حمله هورمون‌های تیروئید را بیش از حد تحریک می‌کند. بیماری گریوز به دلیل بروز تیروئید چشمی نیست، بلکه می‌تواند این دو بیماری به صورت همزمان رخ دهد. اگر فردی به بیماری گریوز مبتلا شود، ریسک عوامل مختلف باعث عوارض متعددی می‌شود، که می‌توان به موارد زیر اشاره نمود؛

  • استعمال دخانیات و کشیدن سیگار
  • قرار‌گیری تحت بیماری ید درمانی
  • نوع جنسیت در بیماری مهم است چرا که؛ بانوان نسبت به مردان بیشتر دچار این بیماری می‌شوند.
  • البته، عوامل ژنتیکی و ارثی هم می‌تواند در ایجاد بیماری نقش موثری داشته باشد.

تاثیر تیروئید چشمی بر روی چشم‌ها

یکی از تاثیرات بیماری تیروئید چشمی بر روی چشم‌ها، بر آمده شدن آن است، چرا که این بیماری دقیقا حدقه چشم را مورد هدف قرار می‌دهد. این ناحیه از بدن دچار التهاب و تورم شده و بافت‌های چربی و دیگر بافت به آرامی کشیده می‌شوند. اگر تورم در چشم‌ها افزایش یابد، در هیچ شرایطی قادر به بستن چشم‌ها نخواهید بود. تاثیر بیماری تیروئید چشمی در هر شخصی متفاوت بوده اما دوره نقاهت آن بین ۲ الی ۶ ماه به طول می‌انجامد‌. برخی مواقع بیمار بعد از بهبود ورم و التهاب شاهد اثرات بیماری در بدن خود می‌شود.

نتیجه‌گیری

بیماری تیروئید چشمی، عارضه خود ایمنی است که از اختلال عملکرد تیروئید رخ می‌دهد. در صورت هر گونه علائم ذکر شده، سریع‌تر به کلینک مراجعه کنید تا بیماری به موقع تشخیص داده شود و اگر چشم دچار بیماری بود با مصرف دارو بهبود یابد. چنانچه بعد از مصرف دارو شاهد عوارض مختلف شدید، این موضوع را با پزشک معالج خود در میان بگذارید تا دوز مصرف دارو کم شود یا داروی دیگر جایگزین آن کند.

0 پاسخ

ما را در تجربیات خود سهیم کنید

تمایل دارید شما نیز بخشی از این بحث باشید؟
سوالات خود را مطرح کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

fa_IRPersian