جرقه در چشم چیست؟

شرحی کامل در خصوص احساس جرقه در چشم٬ علل آن و روش های درمانی جرقه

احساس جرقه در چشم

اگر برای شما پیش آمده که در میدان دید خود جرقه های نورانی کوچکی دیده اید و یا  احساس ديدن نور شبيه لامپ داشته اید حتما این مطلب را به طور کامل مطالعه نمایید.

در شروع برای درک بهتر مطلب باید بگوییم که در علم چشم پزشکی جرقه به معنای احساس وجود نور غیر واقعی در میدان بینایی می باشد. این جرقه گاهی به صورت خطوط درخشان صاعقه مانند و گاهی به صورت اجسام ریز درخشان دیده می‌شوند. این جرقه ها برخی اوقات به صورت نقاط ریز در بخش هایی از میدان دید مشاهده می‌شوند و گاهی فقط در یک قسمت خاص از دید مشاهده می‌شود. این حس معمولا فقط چند ثانیه طول می‌کشد، اما غالبا تکرار می‌شود. حرکت های ناگهانی سر ممکن است موجب مشاهده جرقه شود و اکثرا در فضاهای تاریک بیشتر دیده می‌شوند.

جرقه کی خطرناک می‌شود؟

همانطور که پیشتر گفته شد جرقه معمولا به دلیل کشش و تحریک شبکیه به وجود می آید، بنابراین احتمال پاره شدن پرده شبکیه در افرادی که به تازگی دچار جرقه شده‌اند، وجود دارد. اینکه علت ایجاد جرقه را بدون معاینه دقیق چشم پزشک متخصص بشود گفت امری غیر ممکن است، بنابراین به شدت توصیه می‌شود اگر شخصی دچار جرقه هست و یا جدیدا دچار مگس‌پران شده است، حتما توسط چشم‌ پزشک معاینه شود. برخی اوقات صرفا با یک نوبت معاینه نمی‌توان علت دقیق جرقه را مشخص کرد. در چنین شرایطی لازم است معاینه در فواصل ۲ تا ۳ هفته یک بار تکرار شود تا زمانی که مطمئن شویم علت خطرناکی وجود ندارد. بسیار مهم است که بدانید٬ جرقه حتی اگر موجب پارگی شبکیه شود، معمولا پس از چند روز تا چند هفته خود به خود از بین می رود؛ مگس پران هم حتی در صورت همراهی با پارگی شبکیه پس از چند هفته کوچک می شود. بنابراین در افرادی که جرقه یا مگس پران جدید ایجاد شده حتی اگر خود به خود خوب شده باشد لازم است معاینه کامل چشم انجام شود.

باز هم توصیه می‌کنیم پس از مطالعه این مطلب در صورتی که این مشکل برای شما پدیدار شده است از آن بی تفاوت گذر نکنید و به پزشک متخصص مراجعه نمایید.

دلیل به وجود آمدن جرقه در دید چیست؟

زجاجیه مایعی ژله‌مانند شبیه به سفیده تخم مرغ است که از پشت عدسی تا روی شبکیه  را پُر کرده است. زجاجیه متشکل از مقدار زیادی آب و مواد محلول است و از همین رو حالت ژله‌ای دارد و داخلش با رشته‌های بسیار ظریفی پر شده است که در قسمت‌های خارجی‌تر متراکم‌تر شده و به لایه‌های داخلی شبکیه متصل می‌شود. با بالا رفتن سن این رشته‌ها در زجاجیه ضخیم‌تر شده و به هم می چسبند. این چسبندگی رشته‌های زجاجیه ممکن است باعث کشیده شدن پرده شبکیه شود. از آنجایکه عکس العمل سلول‌های شبکیه به هر نوع محرکی به شکل درک نور می‌باشد، هر نوع عاملی که موجب تحریک سلول‌های شبکیه شود٬ در مغز به عنوان نور، تفسیر می‌شود. به همین علت وقتی شبکیه تحت کشش باشد، جرقه‌های نوری توسط شخص دیده می‌شود.

آیا جرقه درمان دارد؟

اگر این جرقه دیدن‌ها علت خطرناکی نداشته باشد، معمولا پس از چند روز یا نهایتا بعد از چند هفته از بین می‌روند و نیاز به درمان نیست. ولی تشخیص اینکه آیا علت این جرقه خطرناک می‌باشد یا خیر فقط تخصص یک چشم پزشک متخصص می‌باشد و اکیدا توصیه می‌شود به محض مشاهده پدیده جرقه سریعا برای معاینه به چشم پزشک متخصص مراجعه نمایید.

دلایل دیگر ایجاد جرقه چیست؟

در اشخاصی که دچار میگرن هستند، معمولا نوع دیگری از جرقه دیده می‌شود. این جرقه‌ها به صورت خطوطی زیگزاگی و لرزان یا نقاط بزرگ شونده دیده می‌شود. این جرقه‌ها در ابتدا در وسط میدان بینایی پدیدار می‌شوند و در عرض ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به تدریج به کناره‌های میدان بینایی کشیده شده و پس از مدتی کم‌کم محو می‌شوند. پس از آن سردرد شروع می‌شود که معمولا یک طرفه و ضربان‌دار است. البته در بعضی از افراد فقط جرقه ظاهر می‌شود و پس از آن سردردی در کار نیست که به این حالت “میگرن چشمی” گفته می‌شود. یک نکته مهم آن است که جرقه ناشی از میگرن همزمان در هر دو چشم دیده می‌شود، اما جرقه ناشی از مشکلات چشمی فقط در چشم مبتلا پدیدار می‌شود. یکی دیگر از علل جرقه، برخورد ضربه ناگهانی به سر است. ضربات ناگهانی به سر ممکن است تا چند ثانیه موجب دیده شدن جرقه‌های درخشان کوچک شود که در عامیانه میگویند برق از چشمش پرید.

جهت بررسی دقیق علت توصیه می‌شود حتما توسط یک پزشک متخصص معاینه شوید

fa_IRPersian