جراحی لوزه چیست و چگونه انجام می‌شود؟

جراحی لوزه چیست و چگونه انجام می‌شود؟

جراحی لوزه یا تانسیلکتومی یکی از رایج‌ترین جراحی‌هایی است که به منظور خارج کردن لوزه افراد انجام می‌گیرد. اگر به بافت انتهایی گلو دقت کنید دو لایه بیضی شکل مشاهده خواهید کرد که یک لوزه در هر سمت وجود دارد. جراحی لوزه اغلب به دلیل عفونت‌های گوش میانی، عفونت‌های گلو، گرفتگی راه‌های تنفسی و التهاب لوزه انجام می‌شود. با Cheshmkhaneh Clinic همراه باشید تا مهم‌ترین نکات در خصوص جراحی لوزه را در این مقاله با شما کاربران عزیز در میان بگذاریم.

لوزه سوم چیست؟

لوزه سوم یا آدنوئید کتومی همانند بافت‌های دیگر در بالای کام نرم و سقف حلق قرار گرفته است. این لوزه در میان کودکان نسبتا بزرگ بوده و با افزایش سن ابعاد آن کوچکتر می‌شود، به گونه‌ای که در سنین ۱۲ الی ۱۳ سالگی کاملاً از بین می‌رود. لوزه سوم منجر به بیماری‌های قلبی، عفونت مکرر گوش، تنگی نفس، سینوزیت مزمن و انسداد راه هوایی می‌شود. لوز‌ه‌های حلقوی قابل درمان نیستند و برخی از علائم آن در سنین بزرگسالی بروز می‌کند که می‌توان به بوی بد دهان، درد مزمن گلو، گرفتگی راه تنفسی و… اشاره کرد.

تغییر صدا بعد از عمل لوزه

یکی از سوالات پر تکرار کاربران بعد از عمل لوزه این است که آیا جراحی لوزه تأثیرِی در تغییر صدا دارد یا خیر؟ در پاسخ به این سوال باید گفت بله، تغییر صدا بعد از مدت کوتاهی درمان می‌شود و نیاز به نگران بودن در این خصوص نیست. البته به دلیل جراحی و آسیب‌های وارد شده به لوزه، صدای بیمار اندکی گرفتگی دارد که این امر کاملاً طبیعی است. برخی از کودکان پس از گذراندن جراحی لوزه نیاز به گفتار درمانی دارند تا تغییر صدا و مشکلات مرتبط به آن را درمان شود. نکته بسیار مهم، دو شاخه بودن زبان کوچک یا شکاف کام در عمل لوزه سوم باعث تغییر دائمی صدا می‌شود که پزشک در این مواقع سعی دارد برای بهبودی قسمتی از لوزه را بردارد.

علل جراحی لوزه

بزرگی لوزه یکی از شایع‌ترین علل در جراحی لوزه است. با بزرگ شدن لوزه فرد با مشکلات مختلف نظیر؛ اختلال در تنفس، بوی بد دهان، اعم از اختلال در رشد، خرو پف‌های شبانه و گرفتگی راه تنفسی مواجه می‌شود. علاوه بر این‌ها استشمام بوی سیگار، عفونت‌های باکتری‌هایی یا ویروسی می‌تواند در بزرگ شدن لوزه تأثیرگذار باشند.

علل جراحی لوزه

نحوه تشخیص ورم مزمن لوزه

ورم لوزه انواع مختلفی دارد که هر کدام با توجه به نوع آن درمان متفاوتی دارد. درمان ورم لوزه مزمن طولانی‌تر از ورم لوزه حاد است. علائم ورم لوزه مزمن شامل بوی بد دهان، گلو درد، التهاب سمت چپ و راست لوزه، سنگ لوزه، گره‌های لنفاوی حساس و گردن است. به طور کلی التهاب مزمن لوزه به شکل زیر تعریف می‌شود؛

  1. مشاهده ورم لوزه بیشتر از ۷ بار در سال
  2. مشاهده ورم لوزه بیشتر از سه بار در سه سال اخیر
  3. ایجاد التهاب بیشتر از ۵ بار در دو سال اخیر

آموزش‌های پیش از جراحی لوزه

پیش از آن که به عمل لوزه اقدام کنید باید با اقدامات پیش از جراحی لوزه آشنایی کافی داشته باشید. این اقدامات به شرح زیر است؛

  1. آزمایشات و تست شنوایی که دکتر متخصص گوش و حلق و بینی تجویز کرده را انجام داده و نتیجه نهایی را در اختیار پزشک قرار دهید.
  2. حداقل دو هفته پیش از عمل از مصرف داروهای رقیق کننده خون، مکمل‌های گیاهی و ضد التهابی خودداری کنید؛ چرا که هنگام عمل میزان خونریزی افزایش می‌یابد.
  3. اگر تحت درمان با داروی خاص هستید یا بیماری خاصی دارید، حتماً با پزشک جراح این موضوع را در میان بگذارید.
  4. از آنجایی که این عمل در حالت ناشتا انجام می‌شود باید از خوردن و آشامیدن به مدت ۸ ساعت قبل از عمل پرهیز کنید.
  5. جراحی لوزه توسط بیهوشی عمومی انجام می‌شود، یعنی شما در طول عمل خواب هستید.
  6. پیش از ورود به اتاق عمل اجسام فلزی مثل گیره سر، زیور آلات، ساعت، دندان مصنوعی و لنز را در بیاورید.
  7. تمام لباس‌های خود را درآورده و لباس مخصوص اتاق عمل تن کنید.
  8. صورت و انگشتان را از هر گونه آرایش پاک کرده و حتماً پیش از عمل مثانه را خالی کنید.
  9. معمولا فردای روز عمل از بیمارستان مرخص خواهید شد.

روند جراحی برداشتن لوزه

برداشتن لوزه طی روش‌های مختلفی انجام می‌شود. رایج‌ترین روش تشریح چاقوی سرد است که جراح با استفاده از یک اسکالپل لوزه را برمی‌دارد. روش دیگری هم که شامل برداشتن بافت و سوزاندن لوزه است که با نام کاتریزاسیون شناخته می‌شود. معمولاً در این جراحی از امواج صوتی برای برداشتن لوزه هم استفاده می‌کنند. به طور کلی جراحی لوزه حدود نیم ساعت طول می‌کشد. از این رو برای جراحی نزد بهترین جراح متخصص گوش و حلق و بینی در تهران مراجعه کنید. در طول روند، شما تحت بیهوشی قرار می‌گیرید و هیچ دردی را احساس نخواهید کرد و بعد از به هوش آمدن به اتاق ریکاوری منتقل می‌شوید.

آموزش‌های بعد از عمل لوزه

اقدامات بعد از عمل جراحی به شما کمک می‌کند هر چه سریع‌تر به بهبودی دست یابید. این اقدامات به شرح زیر است؛

  1. داروهایی که پزشک تجویز کرده را مرتب مصرف کنید.
  2. روزانه دهان را با سرم شستشو به خوبی بشویید.
  3. برای کاهش خونریزی از کمپرس یخ روی سر و گردن استفاده کنید.
  4. بعد از عمل به مدت دو الی سه روز استراحت داشته باشید.
  5. بعد از عمل به مدت دو هفته از مصرف آسپرین خودداری کنید.
  6. از خوردن و آشامیدن بعد از عمل به مدت ۶ ساعت پرهیز نمایید.
  7. برای بهبودی هرچه سریعتر مصرف مایعات و غذاهای گرم را تا ۱۰ روز ادامه دهید، البته می‌توانید از دستگاه بخور سرد نیز استفاده کنید.
  8. برای افزایش ترشح بزاق دهان به منظور جلوگیری از عفونت، مصرف آبنبات، شیر سرد، آب ولرم، جویدن آدامس، بستنی و ژله را فراموش نکنید.
  9. پس از عمل لوزه از استعمال سیگار و دخانیات پرهیز کنید.
  10. به هیچ عنوان غذا و خوراکی‌های سفت مثل چیپس، آجیل و… مصرف نکنید.
  11. صحبت و سرفه کردن زیاد باعث درد و خونریزی لوزه می‌شود.
  12. بخیه‌ها جذبی هستند و نیازی به کشیدن ندارد.

خونریزی بعد از جراحی لوزه

خونریزی بعد از جراحی لوزه یکی از رایج‌ترین عارضه ‌محسوب می‌شود. افرادی که به بیماری‌های زمینه‌ای خونی، اختلالات انعقادی خون و… مبتلا هستند ریسک این عارضه در آن‌ها افزایش می‌یابد.

نکته بسیار مهم این است که خونریزی ناشی از لوزه احتمال دارد حین عمل رخ دهد یا ۲۴ ساعت بعد از انجام عمل که البته می‌تواند یک روز بعد از جراحی لوزه نیز به وقوع بپیوندد. اگر بعد از ۲۴ ساعت اولیه لوزه دچار خونریزی شدید شود، نشانه دهنده وجود لخته خون در عمل یا باقی ماندن بافت لوزه است؛ بنابراین توصیه می‌کنیم در صورت مواجهه با هرگونه خونریزی بعد از ۲۴ ساعت عمل لوزه سریعا به پزشک خود مراجعه نمایید. خونریزی یک روز بعد از عمل لوزه نگران کننده نیست، بلکه پزشک خود را از این موضوع مطلع کرده و به توصیه‌های ایشان با دقت عمل کنید.

عمل لوزه در چه صورتی ضروری است؟

ورم لوزه یا عمل لوزه در میان بزرگسال و کودکان شایع است. البته این عارضه در هر سنین رخ می‌دهد و احتمال دارد هر فردی آن را تجربه کرده و به عمل نیاز پیدا کند. در ادامه به مواردی اشاره می‌کنیم که در صورت مشاهده آنها نیاز است به پزشک مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.

  • وقفه تنفسی در خواب: یکی از علت‌های جراحی لوزه، بیماری وقفه تنفسی است. در وقفه تنفسی به خصوص فرد در حالت خواب باشد و نتواند از راه دهان تنفس کند در چنین مواقعی اکسیژن باعث کاهش خون می‌شود. در صورت نبود اکسیژن به مدت طولانی واکنش‌هایی در بدن به وجود می‌آید که قلب را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
  • کسانی که در یک سال بیشتر از ۵ بار سابقه عفونت چرکی لوزه دارند.
  • مشکلات تنفسی به دلیل ورم شدید لوزه
  • متورم شدن یک سمت لوزه
  • التهاب شدید در بزرگسالان
  • ورم کردن لوزه در کودکی
  • خرخر کردن مداوم با صدای بلند
  • خونریزی لوزه
  • سرطان لوزه
  • خروپف در حالت خواب

خطرات جراحی لوزه

جراحی لوزه همانند جراحی‌های دیگر خطرات مختلفی به دنبال دارد که می‌توان به تورم، واکنش به داروهای بیهوشی، عفونت و خونریزی اشاره کرد. اگر برای عمل لوزه در بزرگسالی نزد بهترین پزشک جراح گوش و حلق و بینی مراجعه کنید، هیچ خطر و خونریزی نخواهید داشت و بهتر است بگوییم نگرانی در این بابت وجود ندارد. تنها با این تفاوت که درد جراحی لوزه در افراد بزرگسال نسبت به کودکان بیشتر است.

درمان لوزه سوم در کودکان

درمان لوزه سوم در کودکان

لوزه بخشی از ناحیه گلو است. بسیاری از بیماران از جراحی لوزه ترس دارند و راضی به انجام آن نیستند. به طور کلی جراحی لوزه تنها راه حلی است که می‌تواند شما را از حالت بد مثل خروپف، ورم گلو و مواردی از این قبیل نجات دهد. اگر لوزه سوم در کودکان درمان نشود، قطعاً اختلالات جدی‌تری در کودک به وجود می‌آیند. در نتیجه به بهترین پزشک جراح در تهران مراجعه کنید و با بررسی و اقدامات لازم، دکتر ضرورت این عمل را برای کودک مشخص می‌کند.

مشکلات لوزه در بزرگسالی

بزرگسالان تحت تأثیر ۴ عامل مهم دچار مشکلات لوزه می‌شوند که برای بهبودی باید تحت درمان و جراحی لوزه قرار بگیرند.

  1. لوزه حفره‌ای همان طور که از نامش مشخص است، روی لوزه، حفره‌های کوچکی وجود دارد که ترشح لوزه در آن جمع می‌شود.‌ با پوسته پوسته شدن لوزه مواد غذایی و میکروب‌های موجود در حفره‌ها تجمع کرده و لوزه دچار التهاب مزمن می‌شود.
  2. لوزه حفره‌ای دارای معایبی است که می‌توان به بوی بد دهان، فشار به گلو، احساس جسم خارجی در گلو، عفونت و ترشحات سفید اشاره کرد.
  3. سنگ لوزه یکی از عوامل مهمی است که فرد هر چه سریع‌تر باید جراحی لوزه انجام دهد.
  4. یکی دیگر از مواردی که فرد باید عمل لوزه در بزرگسالان انجام دهد، خروپف هنگام خواب است. لوزه سوم در بزرگسالی اهمیت بالایی دارد؛ به همین علت عدم درمان آن موجب مشکلات تنفسی، افزایش فشار خون و کاهش عمر می‌شود.

نتیجه‌گیری از جراحی لوزه

جراحی لوزه از جمله روش‌هایی است که با هدف برطرف کردن مشکلات مربوط به لوزه انجام‌ می‌شود. عمل لوزه به کاهش مشکلات تنفسی، افزایش کیفیت زندگی، کاهش عفونت دائمی گلو و حلق، درمان خونریزی مزمن و… کمک بسزایی می‌کند. این عمل در کودکان و بزرگسالان تحت بیهوشی عمومی یا موضعی با دارو‌های خاص انجام می‌شود. اگر با علائمی از قبیل تورم در ناحیه جراحی، حالت تهوع بعد از خوردن، خونریزی کم و درد مواجه شدید که معمولا موقتی هستند نشان از بهبودی عمل لوزه است.

0 replies

ما را در تجربیات خود سهیم کنید

تمایل دارید شما نیز بخشی از این بحث باشید؟
سوالات خود را مطرح کنید!

Leave a Reply

en_GBEnglish